2007年12月20日星期四

07風雲人物李兆基 親撰08搵銀術





要 數 0 七 年 風 雲 人 物 , 本 刊 編 委 會 一 致 認 定 , 非 李 兆 基 莫 屬 。 過 去 一 年 ,他 與 家 人 的 一 舉 一 動 都 是 傳 媒 的 焦 點 , 令 人 又 羨 慕 又 妒 忌 , 香 港 的 富 豪 甚 至 草 根 階層 無 不 談 論 李 兆 基 。

不少 中 環 OL , 對 徐 子 淇 嫁 入 豪 門 而 當 上 李 家 媳 婦 , 都 投 以 艷 羨 目 光 ; 能 夠 像 李 兆 基一 樣 , 獲 特 區 政 府 頒 授 大 紫 荊 勳 章 , 都 是 富 商 的 願 望 ; 而 由 李 兆 基 一 手 成 立 的 「 兆基 財 經 」 , 過 去 一 年 因 全 面 睇 好 國 企 股 , 這 超 級 基 金 市 值 由 一 千 億 再 滾 大 至 二 千 億元 ; 其 部 署 更 成 為 股 民 的 投 資 藍 圖 。

生 於 一 九 二 八 年 的 四 叔 李 兆 基 , 明 年 將踏 入 八 十 歲 , 在 ○ 七 年 結 束 之 時 , 他 接 受 本 刊 訪 問 , 不 但 談 股 論 勢 , 而 且 親 手 撰 文, 對 股 票 、 地 產 甚 至 其 自 身 抒 發 己 見 , 對 讀 者 的 投 資 以 及 做 人 道 理 均 有 所 啟 示 。

年 關 將 至 , 在 美 國 次 按 及 中 國 宏 調 夾 擊 下 , 至 本 週 二 收 市 , 指 已 由 高 位 下 挫 近 兩 成 , 成 交 量 亦 由 二 千 億 , 回 落 至 八 百 多 億 , 大 市 陰 霾 密 布 , 「 亞 洲 股 神 」 李 兆 基 對 後 市 睇 法 亦 變 得 謹 慎 。

他 上 週 二 仍 重 申 年 底 指 可 保 三 萬 點 , 明 春 可 重 上 三 萬 三 的 預 測 。 然 而 美 國 的 次 按 風 暴 令 經 濟 進 入 嚴 寒 , 到 了 週 日 , 四 叔 亦 修 正 之 前 的 預 測 , 指 指 明 年 春 天 才 達 三 萬 點 水 平 , 再 延 遲 至 秋 天 才 見 三 萬 三 千 點 。

市況 逆 轉 , 四 叔 動 輒 得 咎 , 又 被 人 傳 已 沽 貨 , 他 如 今 小 心 行 事 。 作 為 二 千 億 基 金 的 掌舵 人 , 李 兆 基 公 開 唱 好 股 市 和 披 露 基 金 投 資 策 略 , 惹 來 利 益 衝 突 的 爭 議 。 對 此 , 李兆 基 搖 頭 輕 嘆 道 : 「 人 就 係 衰 , 教 識 佢 就 累 自 己 … … 我 一 路 都 係 買 貨 , 冇 出 貨 , 教 你 買 , 我 仲 買 貴 , 邊 有 數 ! 」 現 時 股 市 回 落 , 股 民 輸 錢 , 李 兆 基 恐 怕 成 為 箭 靶 , 「 有 人 , 好 像 賭 錢 咁 , 輸 發 脾 氣 , 唔 知 鬧 邊 個 , 要 搵 個 人 俾 佢 鬧 。 」 李 兆 基 不 慍 不 火 地 回 應 , 一 百 人 中 或 有 一 、 兩 個 人 , 自 己 做 錯 事 又 不 認 錯 。 「 ( 怨 言 ) 唔 理 , 小 問 題 。 」

樹 大 招 風   收 斂 光 芒
講 到 揹 上 「 亞 洲 股 神 」 之 名 的 壓 力 , 李 兆 基 無 奈 地 笑 謂 : 「 以 後 唔 講 咁 多 了 , 怕 麻 煩 , 我 冇 數 , 有 時 未 醒 , 親 戚 就 打 來 問 : ( 呢 隻 股 票 ) 得 唔 得 啊 ? 」
外 間 的 批 評 , 多 少 影 響 到 四 叔 的 言 論 , 相 比 去 年 初 登 股 神 寶 座 的 意 氣 風 發 , 已 明 顯 變 得 謹 慎 。 「 我 身 份 , 唔 同 分 析 員 , 我 只 係 將 兆 基 財 經 運 作 的 心 得 , 我 自 己 ( 買 股 票 ) 表 現 , 公 諸 同 好 、 分 享 … … 我 唔 收 錢 , 冇 錢 賺 , 講 得 多 未 必 , 仲 有 , 講 時 間 至 緊 要 。 」 他 解 釋 , 自 己 並 非 日 日 與 傳 媒 講 股 票 , 亦 不 可 能 提 供 最 新 的 預 測 。 「 好 多 時 , 我 睇 好 幾 日 了 , 你 先 來 問 我 , 都 唔 係 『 新 料 』 了 , 可 能 遲 兩 日 , 已 唔 係 最 低 位 , 追 唔 過 了 ; 又 或 者 個 市 轉 , 我 都 唔 係 咁 做 了 。 」
四 叔 公 開 論 股 , 自 言 對 自 己 無 好 處 , 但 仍 孜 孜 不 倦 向 傳 媒 提 供 資 料 , 這 次 訪 問 , 他 還 親 自 撰 文 , 表 達 他 對 股 市 及 人 生 的 睇 法 。
上 週 二 在 國 金 二 期 七 十 六 樓 的 主 席 辦 公 室 內 , 李 兆 基 見 到 記 者 便 說 : 「 我 有 俾 你 。 」 隨 即 拿 出 一 疊 「 股 神 筆 記 」 , 「 我 前 晚 寫 兩 個 鐘 頭 。 」
由他 親 自 撰 寫 , 長 達 兩 版 A4 紙 的 筆 記 , 分 為 股 票 、 地 產 、 公 益 及 自 身 共 四 個 部 分 。股 票 篇 不 但 排 頭 位 , 且 佔 了 一 半 的 篇 幅 , 事 關 他 最 在 意 的 兆 基 財 經 , 已 有 驚 人 的 回報 。 成 立 於 ○ 四 年 底 的 兆 基 財 經 , 截 至 今 年 十 一 月 底 , 資 產 由 年 初 一 千 億 倍 增 至 二千 億 元 , 即 是 一 年 內 又 翻 了 一 番 。 港 股 雖 有 波 動 , 但 四 叔 仍 相 信 ○ 八 年 是 「 豐 收 好時 年 」 , 他 預 計 兆 基 財 經 的 總 資 產 , 起 碼 會 有 一 成 增 幅 , 兩 至 三 成 則 最 理 想 。 言 談間 , 李 兆 基 首 次 披 露 兆 基 財 經 明 年 的 投 資 部 署 , 同 時 細 選 出 五 大 愛 股 , 公 諸 同 好 。

明 年 五 大 精 選 股
亞洲 股 神 心 愛 的 股 份 , 雖 仍 是 以 前 所 選 的 , 涵 蓋 金 融 、 能 源 及 地 產 三 大 類 的 十 一 隻 中資 股 , 但 是 次 訪 問 中 , 李 兆 基 再 將 十 一 隻 股 份 左 思 右 度 , 逐 一 比 併 後 , 終 於 為 散 戶挑 選 出 頭 五 位 優 質 國 企 股 。 他 表 示 自 己 一 直 有 買 入 這 五 隻 股 , 直 至 指 上 到 三 萬 三 千 點 才 會 停 手 。
首 選 為 能 源 股 , 第 一 、 二 位 , 分 別 是 中 海 油 及 中 國 神 華 。 「 我 鍾 意 燒 得 油 , 煤 都 係 … 中 海 油 細 隻 , 翻 身 快 , 神 華 比 中 煤 好 , 一 條 龍 ( 生 產 ) , 穩 陣 。 」 接 是 金 融 股 , 上 市 以 來 , 已 帶 挈 李 兆 基 進 賬 逾 一 百 六 十 億 的 中 國 人 壽 , 穩 守 第 三 位 ,招 商 銀 行 則 壓 倒 中 國 海 外 , 進 佔 第 四 位 , 榜 尾 是 中 國 海 外 。 「 中 國 海 外 呢 排 地 , 要 隔 好 耐 先 好 … … 中 國 政 府 仲 派 人 查 緊 發 展 商 買 地 問 題 , 睇 有 冇 買 唔 起 , 整 到 地 貴 一 貴 。 」 不 過 , 李 兆 基 表 示 , 相 比 碧 桂 園 及 富 力 地 產 , 中 國 海 外 以 前 買 下 很 多 舊 地 , 上 市 時 間 早 , 「 估 價 冇 估 咁 盡 , 好 過 新 ( 上 市 ) 。 」
要計 兆 基 財 經 資 產 , 其 實 還 有 勁 升 的 A 股 , 有 私 人 銀 行 家 說 , 兆 基 財 經 現 時 最 少 有 一億 美 金 QFII 額 度 。 不 過 , 看 好 中 國 的 李 兆 基 卻 嫌 額 度 少 , 「 得 幾 億 元 咁 少 , 買 中都 冇 用 , 只 係 佔 我 入 息 千 分 之 一 , 唔 成 比 例 。 」 除 了 直 接 投 資 內 地 股 市 , 李 兆 基 更 首 度 承 認 , 曾 在 一 些 國企 未 上 市 前 , 購 入 該 公 司 的 原 始 股 , 當 中 包 括 平 安 保 險 。 「 ( 平 安 保 險 利 潤 ) 比 而家 價 , 十 倍 都 唔 止 ! 仲 有 冇 ? 總 之 有 就 算 數 啦 , 唔 好 再 問 了 。 」 平 安 保 險 上 市 時 的 發行 價 每 股 只 是 十 元 三 角 , 現 價 八 十 元 水 平 , 估 計 李 兆 基 購 入 原 始 股 時 只 在 幾 元 水 平; 而 據 知 他 的 老 友 新 世 界 主 席 鄭 裕 彤 亦 持 有 平 安 保 險 原 始 股 至 今 , 兩 位 順 德 同 鄉 賺個 盆 滿 滿 。

春 天 過 後   暫 停 入 市
揀完 股 再 講 入 市 時 機 。 ○ 八 年 雖 是 李 兆 基 口 中 的 「 豐 收 年 」 , 他 卻 明 言 , 明 年 五 、 六、 七 月 為 股 市 淡 月 , 將 採 取 「 宜 守 不 宜 攻 」 的 策 略 。 而 三 萬 三 千 點 對 他 來 說 , 已 經是 頗 高 的 位 置 , 李 兆 基 笑 打 比 喻 , 說 到 時 自 己 應 該 已 經 「 飽 到 不 得 了 ! 」
但 他 指 屆 時 也 不 會 大 手 沽 貨 套 利 , 「 有 股 票 唔 賣 得 , 升 買 唔 返 , 而 且 做 股 票 唔 可 以 冇 貨 手 , 只 係 有 時 會 減 持 。 」 提 到 減 持 他 特 別 敏 感 , 「 唔 好 話 我 減 持 啊 , 第 日 報 紙 又 話 我 睇 淡 了 , 我 係 話 唔 好 買 咁 盡 。 」
投 資 要 致 富 , 買 股 首 要 睇 「 大 局 」 。 「 唔 好 斤 斤 計 較 小 問 題 , 要 睇 時 勢 、 大 趨 勢 , 睇 長 , 一 年 半 載 , 幾 個 月 。 」 明 年 李 兆 基 仍 然 是 睇 好 中 國 , 唱 淡 美 國 。
「 美 國 成 日 話 減 息 救 市 、 救 次 按 , 房 地 產 跌 好 多 , 供 樓 負 擔 唔 起 。 美 國 有 雙 赤 唔 係 好 , 未 跌 盡 , 好 像 美 金 咁 , 一 路 慢 慢 跌 。 」 「 而 中 國 是 新 興 國 家 中 最 好 , 雖 然 已 經 起 一 、 兩 倍 , 但 仲 有 空 間 , 未 起 盡 。 」
在 股 票 漲 價 太 高 , 有 「 位 高 勢 危 」 趨 勢 時 , 李 兆 基 教 路 , 擁 有 一 千 萬 資 產 的 「 中 戶 」 , 應 在 買 入 國 企 的 同 時 , 沽 空 美 股 。

買 國 企   沽 美 股
「 股 票 起 到 咁 高 , 個 個 都 驚 驚 唔 敢 買 , 但 買 開 有 鋪 癮 , 唔 想 收 手 , 呢 個 時 候 國 企 , 空 美 股 最 好 , 淡 起 上 來 冇 咁 危 險 。 」 李 兆 基 表 示 這 個 方 法 不 但 可 減 低 風 險 , 更 可 以 「 無 本 生 利 兼 兩 邊 賺 」 。
「 舉 例 如 果 你 有 一 千 萬 豐 ( 股 票 ) , 或 者 有 樓 未 做 按 揭 , 就 拿 去 按 俾 銀 行 , 再 叫 佢 幫 你 買 一 千 萬 神 華 , 同時 空 一 千 萬 美 國 最 衰 的 股 票 , 那 邊 ( 中 國 ) 起 賺 一 萬 , 呢 邊 ( 美 國 ) 跌 又 賺 一 萬 ,呵 呵 … … 一 旦 遇 大 起 大 跌 , 美 國 及 指 通 常 都 係 一 齊 , 一 邊 一 邊 空 , 又 可 以 平 衡 番 , 風 險 比 單 邊 為 低 。 」 李 兆 基 不 厭 其 煩 地 反 覆 解 釋 , 但 強 調 這 種 方 法 只 適 用 於 ○ 八 年 。
「 ○ 九 年 美 國 跌 到 夠 , 中 國 又 起 到 夠 , 就 唔 用 了 。 」
李 兆 基 更 向 記 者 展 示 一 份 名 為 「 奧 妙 表 」 的 股 票 清 單 , 共 兩 頁 紙 , 第 一 張 是 「 精 選 可 股 票 」 , 以 國 企 為 主 , 另 一 張 是 「 首 選 可 空 股 票 」 , 全 是 美 股 。 「 你 抄 低 我 剔 十 隻 啦 。 這 兩 張 紙 我 用 好 耐 啦 , 一 直 都 係 咁 做 。 」 李 兆 基 說 。
四叔 講 股 猶 勝 財 經 演 員 , 原 來 背 後 有 一 群 投 資 銀 行 家 「 發 功 」 。 據 悉 , 最 少 有 十 五 間大 行 的 私 人 及 投 資 銀 行 家 為 四 叔 服 務 , 當 中 不 乏 經 驗 資 深 、 在 行 內 地 位 極 高 的 一 哥一 姐 , 他 們 定 期 到 四 叔 寫 字 樓 「 匯 報 」 。
當 中 包 括 跟 四 叔 搵 食 多 時 的 高 盛 郭德 勝 。 郭 在 富 豪 界 中 相 當 有 名 , 服 侍 過 鄭 裕 彤 、 南 豐 陳 廷 驊 , 甚 至 已 故 的 小 甜 甜 ,能 夠 攀 附 到 超 級 富 豪 身 上 , 郭 德 勝 身 家 亦 不 菲 , 不 但 家 住 山 頂 僑 福 道 , 法 拉 利 , 九 月 更 斥 資 二 千 七 百 萬 元 購 入 上 水 御 林 皇 府 豪 宅 , 配 合 四 叔 所 言 明 年 地 產 升 兩 成 的 預 測 。

上 市 王 國 發 力
股 票 講 得 太 多 , 還 惹 來 證 券 界 批 評 四 叔 似 乎 無 心 本 港 地 產 業 務 , 對 基 地 產 的 盈 利 前 景 有 壞 影 響 。 四 叔 今 次 要 反 擊 , 更 特 別 在 他 那 兩 頁 訪 問 資 料 中 寫 了 一 大 段 回 應 , 又 主 動 說 : 「 唏 , 你 晒 我 料 , 都 要 講 地 產 , 對 我 公 司 有 用 。 未 來 地 會 加 速 擴 大 , 樣 樣 都 快 , 快 馬 加 鞭 咁 跑 , 股 價 以 前 呆 , 以 後 就 唔 再 呆 ! 」
地 在 本 港 有 約 三 千 萬 呎 農 地 面 積 , 數 量 是 全 港 地 產 商 之 冠 , 但 更 改 用 途 及 補 地 價 過程 冗 長 , 加 上 近 年 集 團 並 未 在 政 府 賣 地 及 地 鐵 ( 現 稱 港 鐵 ) 上 蓋 招 標 中 , 吸 納 新 的樓 面 ﹐ 令 投 資 界 擔 心 其 售 樓 收 益 下 跌 ; 但 四 叔 自 有 盤 算 , 他 解 釋 , 地 明 年 有 兩 幅 地 皮 會 成 功 換 得 住 宅 樓 面 約 四 百 萬 呎 , 另 有 兩 幅 正 磋 商 補 地 價 ; 而 相比 政 府 在 ○ 六 年 勾 地 表 中 , 住 宅 樓 面 只 有 約 四 百 萬 呎 , ○ 七 年 只 是 約 五 百 萬 呎 , 「即 係 差 唔 多 等 於 全 部 我 一 個 人 買 晒 ! ( 指 集 團 換 地 的 面 積 幾 乎 等 於 勾 地 表 內 的 數 量) 」 他 滿 意 地 說 。
對 地 鐵 上 蓋 項 目 無 興 趣 因 為 利 潤 低 , 「 你 估 賺 到 的 錢 點 分 , 佢 ( 地 鐵 ) 佔 八 成 , 我 佔 兩 成 , 我 又 出 建 築 費 、 出 人 才 又 畫 埋 則 乜 都 出 晒 , 好 似 做 建 築 商 咁 , 所 以 將 軍 澳 地 買 都 無 用 的 , 你 明 唔 明 。 你 一 百 萬 呎 地 賺 兩 成 , 我 自 己 一 百 萬 呎 地 我 賺 晒 , 賺 起 上 仲 要 幾 個 開 、 幾 倍 的 ! 」


在 一 線 地 產 股 中 , 向 來 走 勢 落 後 的 地 , 今 年 股 價 一 洗 頹 氣 , 近 期 守 在 六 十 五 元 左 右 , 較 年 初 上 升 約 五 成 , 而 升 幅 亦 與 新 地 及 長 實 相 近 。 主 因 是 地 透 過 連 串 重 組 先 私 有 化 基 中 國 、 購 入 美 麗 華 酒 店 及 香 港 小 輪 後 , 再 於 本 月 初 完 成 購 入 煤 氣 , 令 資 產 價 值 更 直 接 反 映 出 來 。
煤 氣 一 年 純 利 五 十 八 億 元 , 有 歐 資 行 的 分 析 員 直 言 : 「 重 組 的 重 點 是 有 穩 定 現 金 的 煤 氣 , 地 日 後 可 以 更 靈 活 運 用 這 些 現 金 擴 大 業 務 , 亦 是 利 好 股 價 的 兩 個 主 因 之 一 。 」 至 於另 一 個 惹 市 場 憧 憬 的 , 是 集 團 近 期 積 極 拓 展 中 國 地 產 業 務 , 目 前 在 北 京 、 上 海 及 瀋陽 等 約 共 有 一 億 多 萬 方 呎 土 地 儲 備 , 集 團 短 期 目 標 是 增 加 土 地 儲 備 數 量 至 二 億 呎 ,都 有 望 成 為 長 遠 增 長 動 力 。
掌 控 千 億 上 市 王 國 的 李 兆 基 , 平 日 生 活 頗 有 規 律, 每 朝 起 床 耍 太 極 或 游 水 或 打 波 ( 高 爾 夫 球 ) 兩 小 時 , 看 報 紙 、 電 視 及 股 票 行 情 兩小 時 , 按 摩 兩 小 時 , 靜 坐 兩 小 時 , 加 起 來 共 八 小 時 。 到 下 午 三 、 四 點 , 他 會 返 公 司, 打 理 基 及 兆 基 財 經 業 務 , 晚 上 七 、 八 點 才 離 開 。
年近 八 旬 的 他 , 對 養 生 十 分 重 視 , 秘 書 經 常 放 一 碟 水 果 在 其 桌 上 , 而 且 會 喝 從 西 安 運到 的 鮮 搾 桑 汁 。 記 者 問 到 接 班 人 選 , 他 即 耍 手 擰 頭 。 「 我 咁 多 生 意 , 生 多 幾 個 仔 都唔 夠 呀 ! 」 四 叔 說 。
四 叔 的 長 子 、 現 年 四 十 四 歲 的 李 家 傑 向 來 低 調 , 但 近 年在 四 叔 積 極 部 署 下 已 變 得 高 調 , 未 來 更 有 望 晉 身 政 協 常 委 。 人 大 政 協 明 年 三 月 換 屆, 政 協 常 委 的 委 任 , 明 年 一 月 底 之 前 就 會 拍 板 揭 盅 。 四 叔 已 出 動 人 脈 及 在 大 陸 慷 慨捐 錢 為 李 家 傑 「 助 選 」 , 令 李 家 傑 成 為 今 次 的 超 級 熱 門 : 更 何 況 李 家 傑 以 往 多 次 參加 由 中 聯 辦 為 富 豪 第 二 、 三 代 舉 辦 的 國 情 研 習 班 , 又 在 今 年 中 與 福 建 幫 頭 領 施 子 清的 四 公 子 施 榮 忻 組 成 「 香 港 青 年 百 仁 會 」 , 講 明 做 公 益 慈 善 、 只 談 經 濟 不 沾 政 治 ,中 央 對 他 亦 有 了 信 任 。

家 傑 家 誠   分 掌 中 港
被 老 父 讚 許 「 一 百 分 」 的 李 家 傑 , 自 八 五 年 在 英 國 Keele 大 學 畢 業 後 便 加 入 基 , 主 力 開 拓 內 地 市 場 。 現 任 基 副 主 席 的 他 , 效 力 家 族 生 意 二 十 二 年 以 來 , 亦 漸 見 實 力 。 其 實 早 年 地 中 國 地 產 業 務 前 景 一 般 , 皆 因 其 大 部 分 土 地 在 九 十 年 代 中 以 高 價 購 入 , 售 樓 沒 有利 潤 , 甚 至 出 現 虧 損 。 同 時 , 集 團 在 管 理 上 亦 遇 到 問 題 , 較 為 人 熟 悉 是 北 京 基 中 心 被 大 租 戶 走 租 , 令 集 團 損 失 以 億 元 計 。 而 由 李 家 傑 擔 任 董 事 長 的 基 中 國 上 市 九 年 後 , 亦 在 ○ 五 年 被 地 私 有 化 。
如今 養 精 蓄 銳 , 加 上 內 地 經 濟 起 飛 , 這 項 由 李 家 傑 話 事 的 業 務 變 得 有 前 景 。 今 年 初 ,他 更 破 天 荒 帶 傳 媒 到 西 安 考 察 , 介 紹 集 團 旗 下 一 幅 規 模 等 於 本 港 六 個 太 古 城 的 住 宅項 目 , 可 見 野 心 不 小 。 信 奉 密 宗 、 仍 然 單 身 的 他 參 與 不 少 慈 善 工 作 , 對 防 止 自 殺 問題 熱 心 。 他 個 人 名 下 有 一 個 「 李 家 傑 珍 惜 生 命 基 金 」 , 曾 捐 款 三 百 五 十 萬 元 給 港 大香 港 賽 馬 會 防 止 自 殺 研 究 中 心 。
至 於 三 十 六 歲 的 幼 子 李 家 誠 , 一 直 留 港 跟 隨 父 親 左 右 , 李 兆 基 更 安 排 林 高 演 做 太 子 太 傅 。 三 年 前 , 李 家 誠 首 次 在 嘉 亨 灣 活 動 中 亮 相 , 之 後 亦 曾 代 表 基 出 席 賣 地 , 曝 光 率 漸 增 。
除了 協 助 打 理 香 港 業 務 , 相 比 尚 未 結 婚 , 甚 至 與 緋 聞 絕 緣 的 李 家 傑 , 弟 弟 李 家 誠 另 一重 要 角 色 , 便 是 傳 宗 接 代 。 過 去 一 年 , 李 家 誠 搶 盡 大 哥 風 頭 , 先 在 澳 洲 設 下 豪 門 婚禮 , 迎 娶 女 星 徐 子 淇 , 與 老 婆 奉 命 造 人 。 今 年 七 月 , 女 兒 李 晞 彤 出 世 , 李 兆 基 十 分痛 惜 孫 女 , 更 稱 之 為 觀 音 托 世 。 在 四 叔 的 辦 公 室 頭 , 亦 放 了 孫 女 的 照 片 。

篤 信 因 果   心 安 理 得
重 家 庭 生 活 的 四 叔 , 與 子 女 關 係 密 切 , 仔 女 對 老 父 十 分 體 貼 , 四 叔 身 穿 的 西 裝 , 都是 他 們 安 排 師 傅 替 他 訂 做 的 。 至 於 如 何 教 導 子 女 , 李 兆 基 表 示 , 人 自 己 「 正 」 , 自然 子 女 都 「 正 」 。 「 做 事 合 理 、 合 法 , 屋 企 人 自 然 會 追 隨 。 」 李 兆 基 是 老 一 輩 講 人情 味 、 念 舊 的 人 , 每 年 生 日 他 都 請 一 班 老 臣 子 到 其 麥 當 勞 道 家 中 一 齊 吃 飯 , 員 工 都以 能 與 四 叔 慶 祝 生 日 為 榮 , 即 使 與 前 妻 劉 蕙 娟 離 婚 廿 年 , 但 幼 子 婚 宴 上 她 亦 有 出 席, 所 謂 再 見 亦 是 朋 友 。
縱 橫 商 界 多 年 的 李 兆 基 , 甚 少 樹 敵 或 傳 出 負 面 新 聞 ,在 一 眾 富 豪 當 中 可 謂 十 分 罕 見 。 而 他 作 為 香 港 龍 頭 地 產 商 之 一 , 卻 仍 坐 在 同 行 新 地的 董 事 局 內 , 四 叔 說 : 「 大 家 都 是 世 交 , 又 無 互 相 股 份 , 好 多 都 一 齊 發 展 , 互 相 幫 助 。 」 在 辦 公 室 內 , 四 叔 闢 了 一 個 房 間 做 休 息 室 , 在 休 息 室 內放 了 兩 張 照 片 , 一 為 李 家 誠 一 家 三 口 合 照 , 另 一 張 則 是 與 郭 氏 兄 弟 等 人 合 照 。
談 到 自 身 待 人 處 世 之 道 , 李 兆 基 開 懷 笑 言 : 「 做 人 , 有 因 有 果 , 對 人 光 明 正 大 。 有 行 家 , 賣 樓 , 背 後 篤 人 , 我 冇 做 呢 。 做 人 心 安 理 得 , 好 多 人 自 然 喜 歡 你 , 就 算 神 , 都 會 保 祐 你 。 」
在筆 記 上 講 述 自 身 的 一 部 分 , 李 兆 基 提 到 對 「 財 富 」 的 看 法 , 認 為 錢 財 要 「 識 搵 識 使」 , 留 有 適 當 部 分 給 下 一 代 發 揚 光 大 , 其 餘 便 好 像 「 管 家 」 般 分 配 出 去 , 做 公 益 事業 。 李 兆 基 更 真 情 流 露 , 表 示 希 望 悠 悠 歲 月 , 能 以 活 得 精 彩 為 目 標 。
李 兆 基晚 年 加 碼 投 入 公 益 事 業 , 除 了 密 密 捐 錢 予 本 港 大 學 , 又 在 內 地 搞 農 民 培 訓 。 近 年 ,中 外 巨 富 先 後 宣 布 捐 身 家 行 善 , 除 了 微 軟 主 席 蓋 茨 , 本 港 首 富 李 嘉 誠 宣 稱 捐 出 三 分一 身 家 , 成 立 慈 善 基 金 。 不 過 , 李 兆 基 回 應 會 否 捐 出 部 分 身 家 時 , 直 指 這 種 做 法 是「 冇 用 」 , 「 ( 捐 錢 ) 要 一 蚊 當 十 蚊 使 , 出 錢 出 力 , 收 效 多 好 多 。 」 言 詞 間 , 句 句 有 骨 , 「 捐 個 基 金 , 幾 十 年 後 先 做 , 好 慢 , 唔 係 好 犀 利 。 」 商 家 之 道 , 做 慈 事 亦 講 求 效 率 及 成 效 , 此 為 李 兆 基 的 成 功 之道 也 。 出 錢 出 力 , 收 效 多 好 多 。 」 言 詞 間 , 句 句 有 骨 , 「 捐 個 基 金 , 幾 十 年 後 先 做 , 好 慢 , 唔 係 好 犀 利 。 」 商 家 之 道 , 做 慈 事 亦 講 求 效 率 及 成 效 , 此 為 李 兆 基 的 成 功 之 道 也 。


堪輿 學 家 李 丞 責 表 示 , 四 叔 辦 公 室 風 水 布 局 不 算 複 雜 。 國 金 有 無 敵 維 港 景 , 但 四 叔 選擇 坐 西 南 背 靠 太 平 山 , 而 面 向 東 北 , 這 個 坐 向 與 禮 賓 府 一 樣 。 雖 然 沒 有 真 海 景 , 但就 掛 上 一 幅 巨 型 維 港 油 畫 , 同 樣 旺 財 。 李 丞 責 亦 指 出 , 四 叔 的 辦 公 桌 是 「 坤 位 」 ,而 會 客 的 梳 化 椅 ( 相 中 最 右 方 ) 是 「 乾 位 」 。 所 謂 天 即 乾 、 地 即 坤 , 但 四 叔 寧 願 自己 坐 第 二 位 , 反 映 其 為 人 謙 遜 , 願 意 以 人 客 為 先 。


近 年 李兆 基 密 密 捐 錢 , 子 女 均 現 身 支 持 , 除 李 家 傑 ( 右 四 ) 及 李 家 誠 ( 左 三 ) , 還 有 較 少露 面 的 長 女 李 佩 雯 ( 左 二 ) 及 丈 夫 李 寧 ( 左 一 ) , 二 女 李 佩 玲 ( 右 二 ) 及 丈 夫 鄭 啟文 ( 右 一 ) , 以 及 四 女 李 佩 儀 ( 右 三 ) 。 ( 《 蘋 果 日 報 》 圖 片 )

四 叔 幕 後 軍 師
郭 德 勝   高 盛
洋名 Kenneth Kwok , 高 盛 董 事 總 經 理 , 年 約 四 十 歲 , 曾 是 公 司 年 度 超 級 經 紀 , 一 年花 紅 逾 千 萬 元 。 據 悉 他 已 為 四 叔 服 務 近 十 年 , 負 責 幫 四 叔 在 國 企 上 市 時 「 貨 」 , 今 年 高 盛 有 份 擔 任 保 薦 人 的 新 股 , 如 遠 洋 地 產 及 波 司 登 等 , 四 叔 均 有 認 購 。
李 兆 基 在 訪 問 中 指 , 郭 德 勝 並 非 分 析 員 , 而 是 負 責 幫 公 司 找 生 意 , 工 作 是 服 務 及 交 際 客 戶 。

周 慧 芬   摩 根 大 通
洋名 Alice 的 她 是 四 叔 的 頭 號 經 紀 , 獲 得 的 生 意 額 更 是 行 內 數 一 數 二 。 她 在 美 國 紐 約大 學 畢 業 , 九 五 年 加 入 摩 根 大 通 的 私 人 銀 行 部 門 , 現 職 董 事 總 經 理 。 已 為 人 母 的 她, 分 享 成 功 之 道 時 曾 表 示 , 做 私 人 銀 行 家 不 能 心 急 , 要 有 耐 性 和 專 業 才 能 與 客 人 建立 互 信 。

吳 嘉 妍   法 興
吳 嘉 妍 ( Amy ) 是 法 興 的 資 深 董 事 ,主 力 為 四 叔 投 資 衍 生 工 具 。 早 在 ○ 五 年 , 法 興 頒 了 個 「 投 資 者 創 新 金 融 產 品 大 獎 」給 李 兆 基 ; 而 法 興 一 直 為 四 叔 度 身 訂 做 衍 生 工 具 產 品 , 年 回 報 率 高 達 兩 成 或 以 上 。Amy 原 來 投 資 物 業 也 相 當 有 心 得 , 與 家 人 投 資 大 坑 及 跑 馬 地 物 業 均 有 斬 獲 。

郭 淳 浩   瑞 士 信 貸
四叔 投 資 新 股 進 賬 豐 富 , 背 後 有 本 港 「 賓 架 一 哥 」 之 稱 、 瑞 士 信 貸 ( 香 港 ) 董 事 總 經理 郭 淳 浩 效 力 , 不 時 向 四 叔 提 供 貼 士 。 在 英 國 劍 橋 大 學 主 修 經 濟 , 郭 入 行 近 二 十 年, 是 鮮 有 華 人 在 外 資 大 行 位 居 要 職 。 為 人 熟 悉 的 , 包 括 他 曾 經 在 ○ 四 年 , 建 議 立 法會 新 增 「 薪 俸 稅 納 稅 人 」 的 功 能 組 別 , 又 曾 為 四 叔 「 度 橋 」 私 有 化 發 ; 而 他 的 太 太 就 是 現 任 公 務 員 事 務 局 副 秘 書 長 的 郭 譚 佩 儀 。

呂 璧 慧   高 誠 財 富
曾愛 上 賽 車 、 近 年 迷 上 油 畫 的 呂 璧 慧 ( Celene ) , ○ 六 年 在 中 環 藝 穗 會 舉 行 畫 展 時, 當 時 仍 在 世 的 龔 如 心 都 有 捧 場 。 呂 曾 成 立 網 上 貿 易 公 司 , 該 公 司 由 霍 英 東 四 子 霍震 宇 任 主 席 , 與 城 中 富 豪 關 係 可 想 而 知 。 ○ 五 年 , 她 與 另 一 合 夥 人 成 立 高 誠 財 富 ,並 擔 任 公 司 副 主 席 。 至 於 感 情 生 活 , 市 場 盛 傳 她 與 李 兆 基 的 稅 務 顧 問 、 基 數 碼 董 事 Douglas Moore ( 穆 得 志 ) 頗 投 契 。

基 大 內 總 管   林 高 演
四 叔 在 訪 問 中 不 忘 稱 讚 其 頭 馬 林 高 演 。 「 ( 大 家 ) 同 心 同 德 … … 最 緊 要 係 夾 得 埋 , key , 佢 諗 ( 同 自 己 ) 差 唔 多 。 佢 做 我 好 放 心 , 有 交 代 , 有 秩 序 , 佢 幫 我 好 多 , 有 時 佢 都 幫 我 做 晒 了 。 」 而 他 對 林 高 演 可 謂 無 微 不 至 , 林 高 演 年 前 眼 疾 需 做 手 術 , 四 叔成 立 的 仁 安 醫 院 隨 時 候 命 ; 他 現 時 住 在 市 值 約 七 千 萬 的 寶 雲 道 富 匯 豪 庭 頂 層 單 位 ,擁 有 私 人 泳 池 兼 無 敵 海 景 , 更 是 四 叔 指 定 給 他 的 董 事 宿 舍 。 十 二 月 初 , 四 叔 向 香 港大 學 捐 款 五 億 元 建 研 習 坊 , 並 以 「 林 高 演 學 堂 」 命 名 , 使 這 位 港 大 校 友 面 上 貼 金 。
七 三 年 畢 業 於 香 港 大 學 物 理 系 的 林 高 演 , 先 加 入 豐 任 地 區 專 員 , 之 後 被 派 往 英 國 並 考 獲 英 國 銀 行 公 會 的 會 員 資 格 , 回 港 後 於 豐 貸 款 部 任 職 。
林 高 演 的 姊 姊 林 小 芬 與 四 叔 份 屬 好 友 , 八 二 年 他 獲 四 叔 力 邀 加 入 地 。 八 二 年 底 中 英 前 途 談 判 , 地 產 市 道 一 潭 死 水 。 八 三 年 地 負 債 急 增 至 五 億 元 , 公 司 面 臨 歷 來 最 大 難 關 。

理 財 上 位 法
這 正 是 林 高 演 上 位 的 良 機 , 他 利 用 豐 富 的 財 務 經 驗 接 連 出 招 , 為 地 安 排 商 業 票 據 集 資 兩 億 ; 又 跟 稅 局 周 旋 , 為 地 節 省 近 億 稅 項 ; 一 度 減 持 煤 氣 兩 成 六 股 權 至 百 分 之 六 , 套 回 一 億 現 金 , 使 地 安 然 渡 過 危 機 的 同 時 , 他 亦 漸 漸 取 得 四 叔 信 任 , 於 八 五 年 升 為 地 董 事 。
身 為 地 最 高 薪 的 董 事 , 林 高 演 去 年 年 薪 達 二 千 六 百 多 萬 ; 服 務 公 司 廿 五 年 來 歷 年 淨 袋 過億 。 林 高 演 的 辦 公 室 設 在 國 金 二 期 七 十 六 樓 , 跟 四 叔 和 李 家 誠 同 層 。 他 至 今 依 然 獨身 , 現 時 除 了 為 四 叔 處 理 地 事 務 外 , 亦 幫 四 叔 的 私 人 投 資 「 兆 基 財 經 」 , 定 期 陪 同 四 叔 接 見 銀 行 家 匯 報 股 市動 向 。 三 年 來 「 兆 基 財 經 」 由 五 百 億 滾 存 至 二 千 億 元 , 但 為 人 內 斂 寡 言 的 他 並 不 邀功 , 只 公 開 大 讚 四 叔 是 「 世 上 最 好 的 老 闆 」 。
林 高 演 的 胞 弟 林 高 禹 是 地 的 顧 問 , 於 北 角 威 邦 中 心 設 有 其 顧 問 公 司 , 林 高 禹 負 責 地 售 樓 業 務 , 與 掌 管 租 務 部 人 稱 「 大 小 姐 」 、 李 兆 基 長 女 李 佩 雯 「 旗 」 , 分 庭 抗 禮 。
行 內 都 知 道 早 在 十 多 年 前 開 始 , 地 在 香 港 賣 樓 部 署 都 由 這 位 「 顧 問 」 一 手 策 劃 。 「 以 前 負 責 售 樓 的 張 炳 強 傳 聞 因 為同 林 高 禹 性 格 不 合 而 辭 職 , 依 家 營 業 部 總 經 埋 謝 偉 銓 測 量 師 出 身 , 較 多 負 責 同 政 府講 數 同 見 傳 媒 , 後 面 策 劃 的 仍 然 是 『 顧 問 』 。 」 有 認 識 林 高 禹 的 人 說 。 地 賣 樓 在 售 樓 處 有 歌 星 表 演 就 是 林 高 禹 的 主 意 , 「 皆 因 佢 的 性 格 愛 熱 鬧 , 又 試 過 請 一 大 班 經 紀 吃 成 十 幾 萬 元 的 日 本 壽 司 , 人 緣 亦 唔 錯 。 」

雙 李 打 對 台
在商 界 , 李 兆 基 與 長 實 主 席 李 嘉 誠 的 關 係 , 一 直 惹 來 多 方 揣 測 , 二 人 絕 少 在 公 開 場 合一 同 露 面 。 講 到 影 響 力 , 李 兆 基 獲 封 「 亞 洲 股 神 」 , 李 嘉 誠 則 素 有 「 超 人 」 之 稱 ,兩 人 的 言 行 均 舉 足 輕 重 , 亦 經 常 成 為 比 併 對 象 。
其 實 , 兩 人 同 樣 出 生 於 一 九二 八 年 。 李 兆 基 生 於 三 月 六 日 , 李 嘉 誠 則 是 七 月 二 十 九 日 。 以 星 座 來 看 , 前 者 是 溫和 的 雙 魚 座 , 後 者 則 是 充 滿 霸 氣 的 獅 子 座 。 論 身 家 , 單 以 上 市 公 司 市 值 計 , 李 兆 基擁 有 一 千 一 百 多 億 , 較 李 嘉 誠 的 一 千 四 百 多 億 為 少 , 但 兩 人 均 設 有 私 人 基 金 , 如 李兆 基 持 有 的 兆 基 財 經 , 市 值 已 達 二 千 億 元 , 至 於 李 嘉 誠 , 則 未 有 公 布 。
二 人同 樣 靠 地 產 發 圍 , 白 手 興 家 , 但 做 生 意 的 手 法 、 風 格 卻 大 相 逕 庭 。 李 嘉 誠 於 一 九 七九 年 , 從 匯 豐 銀 行 手 上 , 收 購 和 記 黃 埔 後 , 積 極 拓 展 海 外 業 務 , 資 產 遍 布 全 球 , 包括 英 國 的 港 口 、 加 拿 大 赫 斯 基 石 油 及 分 布 歐 亞 的 3 電 訊 業 務 等 。 反 觀 李 兆 基 , 本 業 基 地 產 , 多 年 來 業 務 仍 以 香 港 為 主 。 不 過 , 近 年 各 大 發 展 商 紛 紛 北 上 尋 寶 , 內 地 已 成 為 長 實 及 基 , 在 香 港 以 外 的 另 一 角 力 場 。
股票 方 面 , 李 兆 基 及 李 嘉 誠 的 取 態 , 更 是 向 左 走 向 右 走 。 年 中 開 始 , 李 嘉 誠 便 多 次 吹淡 風 , 警 惕 市 民 小 心 股 市 風 險 ; 相 反 李 兆 基 , 則 頻 頻 唱 好 股 市 。 九 月 開 始 , 李 嘉 誠陸 續 沽 貨 , 先 後 沽 出 南 方 航 空 、 中 國 遠 洋 及 中 海 集 運 股 份 , 共 套 現 九 十 一 億 元 。 至於 李 兆 基 , 則 越 跌 越 買 , 上 月 底 指 低 見 二 萬 六 時 , 便 宣 布 以 百 億 元 入 市 。


美 國 未 跌 夠 , 中 國 未 起 夠 。
— — 李 兆 基 總 結 ○ 八 年 股 市 大 趨 勢 , 繼 續 唱 好 中 國 , 睇 淡 美 國 。

中 國 , 空 美 國 , 兩 邊 賺 。
— — 李 兆 基 教 路 , 擁 有 一 千 萬 資 產 的 中 戶 , 不 要 只 買 單 邊 。

豐 係 好 股 票 , 空 一 陣 好 了 , 唔 好 長 空 。
— — 李 兆 基 眼 中 的 豐 , 只 是 暫 時 受 大 圍 氣 候 所 拖 累 。

( 指 ) 三 萬 三 時 , 我 都 飽 到 不 得 了 。
— — 李 兆 基 表 示 指 到 三 萬 三 點 時 , 便 會 採 取 只 守 不 攻 的 策 略 。

我 教 識 人 , 就 累 自 己 。
— — 四 叔 承 認 「 股 神 」 不 易 做 , 說 出 心 頭 好 , 股 價 升 , 他 變 相 買 貴 貨 , 最 慘 是 股 民 又 要 跟 又 要 賴 。

你 跟 你 事 , 唔 關 我 事 。
— — 最 近 李 兆 基 講 股 時 , 都 會 先 發 出 免 責 聲 明 。

做 人 有 因 有 果 , 有 行 家 , 背 後 篤 人 , 我 冇 做 呢 。
— — 四 叔 分 享 營 商 處 世 之 道 , 亦 因 此 , 縱 橫 商 界 多 年 , 甚 少 樹 敵 。

人 自 己 正 , 自 然 仔 女 都 正 。
— — 四 叔 教 導 子 女 之 心 得 。


四 叔 08 空 美 國 、 中 國 策 略 五 大 精 選 股


沽 空 五 隻 美 股



注 : 李 兆 基 過 去 半 年 曾 沽 空 上 述 美 股 , 未 來 需 按 市 況 決 定 會 否 再 沽 空
*12 月 17 日 美 股 收 市 價

2 則留言:

匿名 說...

小弟有筆資金,想在現價左右將資金平均分四份收集中國人壽(2628),匯源果汁(1886),建設銀行(939),瑞房(272),各佔約25%.
小弟打算作長線持有,現在組合的分配可以嗎,還是可作修改.另外考慮過的股票有669,317同埋3328.希望可以比些意見小弟

Lung Chuen 說...

我認為你的組合分配挺好,我相信假以時日,會報一定非常可觀。

我對669的信心並不如東尼般大,我認為可以再多看一季業績,再做打算。另外,3328可能在短期會跑得較快(相比939),不過長遠來說,表現應該差不多。